Förintelsens minnesdag

Idag är det den 27:e januari. En dag som i Sverige, i Europa och i andra länder är en minnesdag över alla de barn, kvinnor och män som mördades av nazisterna och deras medhjälpare under Förintelsen.

Människor mördades för att de var judar, romer, homosexuella, socialdemokrater och kommunister. Människor mördades för att de var sjuka, för att de hade något handikapp eller funktionsnedsättning. Människor mördades helt enkelt för att de inte passade in i nazisternas ideologi.

Den 27:e januari 1945 befriades det största koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau utav Sovjets röda armé. Den 27:e januari har blivit en symbol för befrielsen och slutet på de fruktansvärda brott som begicks där och på andra platser mellan åren 1933-45.

Vi på Vasa real uppmärksammar denna dag med en utställning som visas i skolans entrè. Ta Er tid. Gå förbi. Läs. Begrunda. Fråga. Agera och berätta. Berätta för familj, släktingar och vänner. Berätta för att det inte ska hända igen. Berätta för att Du värnar om din granne som är svart, din syster som är handikappad, din kusin som är homosexuell eller din skolkamrat som är jude. Berätta för Din rätt att uttrycka din åsikt. Berätta för att Du värnar om demokrati och mänskliga rättigheter.

Tack!

Dela: